Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 34 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Green smoothies - zeleni kašasti sokovi 
Avtor Sporočilo

Kraj: kras
Blog: View Blog (0)
Odgovor 
jaz ravno sedaj pijem smoothie iz borovnic , jagod, banana in korenček, pa seveda led gor, da je hladno .

zelene pa recimo špinača in banana, samega zelenja ne morem .
sadni so pa itak slastni.
pijem jih kot sem prej kavico ob pc-ju recimo in vas berem....

jaz odkar imam vitamix sploh ne uporabljam več sokovnika, žal kar pozabim najn.

So jul 11, 2009 1:13 pm

Odgovor 
moj osnovni recept je: Banane cca 4 kos+nekaj ostalega sadja+ vode da je se ravno tekoče ali pomarančni sok, nato pa notri toliko zelenja ene vrste, da dobim cca 1,5 l min ali celo 2 l. potem dodam se ena semena. Semena so sezam, konoplino seme. ce mi pa prevladuje sadje, da je zelenja malo, pa dodam kokosovo moko ali rožičevo moko. Od zelenja pa samo eno vrsto na enkrat. izbiram med solato, ohrovt, blitva, špinača, pesno zelenje, korenovo zelenje, količinsko manj pa zelena ali petršilj.
Kadar je zelenjavni pa je osnova paradižnik, ki da kislino potem pa kar dobim od zelenja.

Sicer pa kombinacij malo morje.

Dnevno 2-3 smoothije po cca 1,5 do 2 l. potem pa wc dela. Vendar blato je pa čist normalno. :D

Janko

So jul 11, 2009 5:32 pm

Odgovor Re: Green smoothies - zeleni kašasti sokovi
Blue-s flame je napisal/-a:
Omenil bi še eno stvar ki me moti.. namreč da blender deluje na principu rezanja ob velikih hitrostih, kar pa povzroča trenje. Polžasti sokovniki sicer sočijo brez segrevanja zaradi počasnih obratov, pri blendanju pa se mi smoothie včasih rahlo segreje - ne vem, če zaradi trenja rezanja ali ker se segreje motor blenderja. Opazil sem tudi, da se ta problem malo zmanjša, če dodam več vode. Vročina pri trenju pa seveda ubija encime (kar naj bi bila tudi prednost polžastih sokovnikov proti centrifugalnim). Mi lahko tisti, ki imate doma übermočni Vitamix poveste, če ste opazili podoben problem? Jaz imam zaenkrat en poceni blender s 450W.

mene tudi zanima, kako je z izgubo encimov pri miksanju v blenderju. Ali lahko kdo pove kaj več o tem? bojim se, da z blendanjem moj sok izgubi preveč hranilne vrednosti. Ali mikser s 600W zadošča?

Sr dec 09, 2009 1:59 pm

Kraj: Primorska
Moj blendtec total blender nič ne segreva (ima pa tudi opcije kot so "juha", "vroča čokolada" itd., ker v izredno kratkem času lahko tudi segreje oz. skuha jed). Zmiska praktično v 10-20 sek in končni produkt je ravno tako hladen kot vstopne surovine.

Sr dec 09, 2009 3:16 pm
Uporabniški avatar

Kraj: Raka
Blog: View Blog (4)
bučarka je napisal/-a:
Moj blendtec total blender nič ne segreva (ima pa tudi opcije kot so "juha", "vroča čokolada" itd., ker v izredno kratkem času lahko tudi segreje oz. skuha jed). Zmiska praktično v 10-20 sek in končni produkt je ravno tako hladen kot vstopne surovine.

Odkar imam Vitalmixa, ni več problemov s segrevanjem. Dajam pa tudi več vode kot ponavadi, tako da je stari blender mogoče segreval smoothie zaradi mašine, ki ni bila dovolj močna za smoothie s premalo vode. Če bi segreval zaradi trenja, bi Vitalmix še bolj segreval ker ima več obratov na minuto, pa ni tega. Zdaj ponavadi dam pol litra vode, ene 300g zelenja in tri banane.

Sr dec 09, 2009 3:52 pm

Pozdravljeni!
Nisem presnojedka, se pa trudim pojesti čim več presne hrane. Pred časom sem si kupila blender (600W) in ga kar dnevno uporabljam. Prebrala sem knjigo Zeleno za življenje in si začela delati smoothije. Danes zjutraj npr.: 1 korenje, 1 manjša banana, pol litra vode, 1 dl ananasovega soka, 3 listi ohrovta, nekaj listov blitve, 1 majši gomolj rdeče pese, 10 namočenih mandljev. To sem potem počasi pila pol ure :) Vem, da ni priporočljivo mešati sadja, zelenjave in oreškov, ampak samo zelenjavni sokovi mi niso pitni.
Enkrat sem si za en teden sposodila sokovnik. Sokci so res dobri, moti pa me velika količina 'odpadkov'. Pri blendanju tega ni, ker vse pojem/popijem. Zdaj sem v dilemi ali sploh kupiti tudi sokovnik ali vso zelenjavo in sadje samo blendati. Kakšna je recimo razlika v korenčku, ki ga sočimo, in korenčku, ki ga zblendamo? Če prav vem, pri sočenju vlaknine ostanejo v 'odpadkih'?
Bom vesela kakšnega nasveta. Ne bi rada kupila sokovnika, ki ga potem ne bom uporabljala. Hvala in lep pozdrav vsem!

Sr mar 10, 2010 12:28 pm

Kraj: Primorska
applegirl, poglej si malo teme o sokovnikih. Jaz imam Phillipsovega centrifugalnega - odpada je veliko. Če bi še enkrat kupovala, bi dala 200€ več in kupila enega na polža, brez dileme.

Sr mar 10, 2010 1:52 pm
Uporabniški avatar

Kraj: MB
Blog: View Blog (1)
applegirl, mi imamo centrifugalni sokovnik Kenwood in pa blender Blendtec. Jaz pijem skoraj izključno zblendane sokove, žena še včasih za otroke pripravi čistega z Kenwoodom. Pri blendanju izkoristiš vse kar se da, pri centrifugi je pač veliko odpada. Sem pa dogovorjen z Barbarello iz tega foruma, da mi pošlje vrečko, s katero lahko smoothije ki jih zblendaš v blenderju precediš v čisti sok, in je baje vlakninasta pulpa veliko bolj suha kot pri klasičnem sočenju s centrifugalnim sokovnikom. Polžasti sokovniki pa imajo spet svoje prednosti in slabosti. Sicer dobro izstisnejo sok, vendar imajo ponavadi miniaturno odprtino za sadje in zelenjavo, tako da moraš vse bolj na majhne koščke rezat in posledično več časa porabiš. Mi smo včasih veliko več sokov pili iz centrifugalnega Kenwooda (in še prej Phillipsa) in imaš liter soka 1,2,3... Z polžastim pa gre pač bolj počasi. Pa če se že odločiš za centrifugalnega, se ti splača da vzameš takšnega z veeliiiiko odprtino...

Še o mešanju... Če že paziš na mešanje, potem pač ne mešaj škrobnate zelenjave s sadjem (npr. korenčka, krompirja, gomoljev..., buč...). Brez problema pa lahko mešaš listnato zelenjavo s sadjem - npr špinačo, radič, ohrovt itd... s sadjem, npr. bananami, jabolkami, pomarančami, ananasom, mangom, itd...

Sr mar 10, 2010 3:22 pm
Uporabniški avatar

Kraj: Radovljica
Lep pozdrav,

Vrečka za pripravo mleka iz oreškov je zelo priročna zadeva. Meni osebno uspe na ta način dodatno iztisniti med 1 - 2 dcl pomarančnega soka (iz 5 - 6 srednje velikih pomaranč), tako da lahko zadevo več kot priporočim.

Aleš

Če mar 11, 2010 12:12 am
Profil WWW
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Jaz sem za stiskanje soka iz zblendanih smoothijev ali oreškovega mleka uporabljala kar navadno planico, tisto za dojenčkove ritke, iz bombaža. Tkanina je ravno dovolj gosta in redka, da se da fino stisnat. Torej, na navadno cedilo, poločeno v večjo skledo daš pleničko, vliješ smoothie, pograbiš vogale in stiskaš v spiralo. V skledi dobiš sok, v plenički pa suh ostanek.
Uporabljala sem že tudi razne druge tkanine (zrabljene majce, spodnje majčje, gaze, ipd. pa se nič ne obnese tako kot plenička :good:

Ne mar 14, 2010 10:59 pm

zdravo, glede zelenjavnih smoothijev me zanima če je kdo ki se zelo dobro spozna na te zadeve in napiše par receptov in za kaj je katera vrsta smoothija kajti ko poskusim sama mi nikakor ne uspe( danes kombinacija 2 paradižnika- 2 jabolki- korenje in voda ... fuj ...nikakor nisem mogla piti... hvala že vnaprej

Po avg 02, 2010 5:58 pm

tokyogirl je napisal/-a:
zdravo, glede zelenjavnih smoothijev me zanima če je kdo ki se zelo dobro spozna na te zadeve in napiše par receptov in za kaj je katera vrsta smoothija kajti ko poskusim sama mi nikakor ne uspe( danes kombinacija 2 paradižnika- 2 jabolki- korenje in voda ... fuj ...nikakor nisem mogla piti... hvala že vnaprej

Moja super kombinacija:

Bela metlika, kopriva, komarček, regačica in rogovilček. To so zelenja, ki jih dobiš zastonj v naravi. Za sladek okus pa dodam še kakih 5 banan in dva kivija.

Po avg 02, 2010 6:52 pm
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Ima morda še kakšen lastnik Vitamixa težave s pregrevanjem? Obvezno se mi pregreje in ugasne že pri mešanju parih zamrznjenih banan, da o kakšnem nerazredčenem tahiniju niti ne govorim.

Sicer pa moja klasika za zeleni smoothie:
dve banani
šop blitve
ingver
ledene kocke namesto vode

Po avg 02, 2010 10:33 pm
Profil WWW

Meni se ni še nikoli pregrel, pa so bile zamrznjene banane že velikokrat v njem.. moraš mu pomagat s tistim "lulekom" :)

tokyogirl, če bi rada samo zelenjavo, si naredi juho, meni je všeč približno takale: 3 korenčki, manjša šalotka, šop peteršilja, dva šopa blitve, par listkov zelene + voda po občutku, sol/sojina omaka :Yahoo!:

To avg 03, 2010 7:49 am

najlepša hvala za predloge ..bom poskusila :)

Če avg 05, 2010 12:15 pm
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 34 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: