Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 
Sojin sir 
Avtor Sporočilo

Kraj: Dobrna
Blog: View Blog (0)
Odgovor Sojin sir
Zanima me če je sojin sir, ki ga lahko kupiš v trgovini presen (na njem celo piše da je iz eko soje)?
Ker v knjigi Najboljši recepti za presne jedi, je recept za sojin sir, pri katerem se soja samo namaka. Kako pa naredijo tega v trgovini pa nebi vedel...

Lep pozdrav
Matjaž

Po mar 17, 2008 4:25 pm

Odgovor 
Postopke za izdelavo sojinega sira kot jih poznam jaz, semga tudi parkat naredil, vključujejo kuhanje soje. Soja mora namreč zavreti, lahko pa kdo druh pozna drugi postopek.

Janko

Po mar 17, 2008 10:32 pm

Odgovor 
Če se dobro spomnim so si sojin sir izmislili Kitajci in gre za postopek fermentacije, ki po originalnem receptu traja precej dolgo. Danes so te postopke skrajšali, vendar mislim da še vedno ne gre za kuhanje. Sicer pa na pakungi poglej proizvajalca in ga pokliči. Pa še nam potem obelodani.

To mar 18, 2008 9:49 am

Kraj: Dobrna
Odgovor 
Proizvajalec ki sojin sir dela za Mercator je Evergreen
http://www.evergreen.si/index-1.htm

Prijazna gospa je povedala, da sojo skuhajo, tako da sir ni presen.
Je pa povedala kar že piše v knjigi Najboljši recepti da bi se dalo tudi z namakanjem...
In če prepišem recept:
Sojo namočimo za 12 ur v prekuhano vodo, nato zamenjamo vodo, še namakamo 12 ur, ponovno operemo. Zmešamo v mešalniku z vodo, da masa postane kremna. Na toplem jo pustimo stati od 4 do 8 ur. Stisnemo jo skozi platno in sirotko shranimo za omako ali juho. Lahko jo uporabimo namesto kuhanega tofuja.

Če bo kdo sprobal, lahko poroča... :)
Lp

To mar 18, 2008 1:22 pm
Uporabniški avatar

Kraj: Domžale
Blog: View Blog (2)
Odgovor 
Ali ima kdo kakšne informacije od kje naši proizvajalci dobijo sojo in kakšne kvalitete je?

http://www.flixya.com/video/544899/Why_ ... ercola.com
Sicer mi tale možakar ni prepričljiv, malce pozornosti glede tega pa le ni odveč....

Lp
Samo

To apr 29, 2008 7:55 am
Profil WWW
Uporabniški avatar

Kraj: Ivančna Gorica
Odgovor Re: Sojin sir
Samo čist odvisno kej sojo kupiš ;)
Mi jo mamo doma.Nešpricano za domačo uporabo ;)
Mislm da se jo da dobit v Kalčku v ljubljani nism pa sigurna ;)

Glede Sojinga sira oz. tafuja.Moram rečt da je dobr.Sicer na začetku mogoče nenavaden.Vem ko sm ga mogla jest ker sem elergična na kravje mleko..Ampak zdaj probam tut brez tega ;)
Presno pač :D

Po nov 23, 2009 6:28 pm
Profil WWW
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Pred časom, ko sem se še odločal o spremembi prehrane, sem se dokaj izdatno pozanimal o soji in po prvih navdušujočih informacijah (predvsem glede visoke vsebnosti beljakovin), sem prišel do podatkov, ki so me navedli do sklepa, da se soje ne pritaknem. V kolikor ni obdelana po tradicionalnih postopkih (predvsem mora biti fermentirana), je škodljiva. To je sicer v nasprotju z zavajanji, ki nam jih servirajo razni strokovnjaki za prehrano v mainstream medijih, ki nekritično povzemajo tako ali drugače plasirane in splošno sprejete prehranske dogme, vendar je takšen razkorak že prima faciae pojasnljiv s podatkom, kdo je največji svetovni proizvajalec soje: U.S.A.

Sr feb 24, 2010 9:01 pm
Uporabniški avatar

Kraj: Ptuj
Pri soji je vse preveč nejasnosti in skrivalnic, pa tudi okusa ni prav dobrega, vsaj meni ne. Sam jo nadomeščam z lečo. Leča ima veliko boljši okus, dosti prej se skuha, po vsebnosti beljakovin pa je enaka soji.
Kar se pa tiče produktov iz soje, se jih izogibam v veliki meri. Večinom namreč dodajajo umeten kalcij v sojino mleko in sojin sir, zato sem nad njima že obupal. Skoraj nemogoče je dobiti sojino mleko, ki ne vsebuje dodanega kalcija :( .

Sr feb 24, 2010 10:08 pm
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: