Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 14 prispevkov ] 
Bio sadje/zelenjava BTC Lj. 
Avtor Sporočilo
Uporabniški avatar

Blog: View Blog (0)
Odgovor Bio sadje/zelenjava BTC Lj.
Živjo!
Ker imam v kratkem namen narediti post, in želim oditi na tržnico v BTC (Lj.) po nakup sadja in zelenjave, me zanima kje se nahaja razdelek z bio sadjem/zelenjavo. Morda je malo smešno vprašanje, ampak pri vseh ponudnikih res ne vem pri komu kupiti. Vem, da obstajajo tudi druge tržnice, ampak mi je ta trenutno najbolj pri rokah.
Že vnaprej hvala za odgovor.

To feb 02, 2010 11:35 am
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Odgovor Re: Bio sadje/zelenjava BTC Lj.
Bio sadje in zelenjavo prodajajo na koncu BTC-ja, na strani, obrnjeni proti prodajalni Big beng. Zdi se mi, da so tam prodajalci samo ob koncu tedna. Lahko kupiš bio tudi v trgovini Kalček (po precej zasoljenih cenah), bio pa prodajajo tudi vse velike trgovine (Špar, Mercator..), ampak to že sama veš. Malo povej, kako se misliš postiti in kako dolgo.

To feb 02, 2010 1:22 pm
Uporabniški avatar

V bistvu se imam namen postiti s sokovi iz sadja in zelenjave. Pri tem bi se seveda tudi vsako jutro klistirala. Koliko časa bom zdržala še ne vem, saj bo to moj prvi post, upam da vsaj kakšnih 5-7. Ideja mi je ''zorela'' med novoletnimi prazniki, ko je bila vsaka miza kamor si prišel noro obložena. Hkrati sem imela tudi težave s prebavo in lotila sem se brati knjig o postenju in presni hrani, ki jih ima moja mami, ki se je tudi že postila. No, v glavi mi je nekaj ''kliknilo'' in za post sem se odločila tudi sama. Upam da mi uspe.
No, v četrtek ali petek pa pojdem pokukat do tržnice, hvala za pomoč :)

To feb 02, 2010 2:36 pm
Uporabniški avatar

5-7 DNI :D

To feb 02, 2010 2:37 pm
Uporabniški avatar

Jaz sem se najbolje postil ob pomarančnem soku (pomaranče ožmeš na ožemalniku), razredčenem z vodo v razmerju 1 : 4 (približno 20% soka in 80% vode). Če uživaš 100% sokove, potem se v bistvu ne postiš (ker dovajaš telesu preveč energije), pač pa imaš samo dobro očiščevalno dieto. Post pomeni, da užiješ čimmanj kalorij, zato da telo kalorije dobi iz telesnih zalog, ki jih organizem ne potrebuje. Na ta način lahko "poješ" odvečne maščobe v telesu, pa tudi kakšno tvorbo, za katero mogoče sploh ne vemo, da obstaja. Če se "postimo" tako, da uživamo toliko kalorij, kolikor jih dnevno porabimo, potem se takšno čiščenje ne dogaja. 100% presna veganska nizkomaščobna prehrana te tudi očisti, vendar ne tako hitro kot pravi post.

Veliko uspeha pri postenju!

To feb 02, 2010 3:15 pm
Uporabniški avatar

Hvala sadje.

Imela pa bi še eno vprašanje. Ker me bo ta teden pot zanesla tudi v center, me zanima kje je bio na tržnici v centru?
Morda sem smešna z vprašanji, ampak tako zelo, zelo redko kupujem na tržnici, da pojma nimam :roll:

To feb 02, 2010 4:55 pm
Uporabniški avatar

V centru Ljubljane je bio tržnica na drugi strani pokrite tržnice na prostoru med cerkvijo in Ljubljanico. Sicer pa, če boš vprašala kakšnega prodajalca, ti bo takoj vsak povedal. Zdi se mi, da je odprta ob sredah in ob koncu tedna, sigurno pa v soboto, ko je ljudi največ. Jaz sicer ne kupujem na bio tržnici, se mi zdi, da je zelenjava in sadje dovolj bio že pri kmetih na drugi strani tržnice. Če pa delam sok, potem se sploh ne sekiram. Dr. Walker je delal neke poskuse s sokovi in je ugotovil, da ostanejo pesticidi v pulpi.

LP!

Tukajle sem našel link za ekološko tržnico v Ljubljani:

http://www.itr.si/podrocja_dela/ekotrzn ... ekotrznica

To feb 02, 2010 5:14 pm
Uporabniški avatar

Kraj: Raka
Blog: View Blog (4)
V bistvu je Walker napisal, da se pesticidi ne vežejo na vlaknine. Ampak voda tudi nima vlaknin, pa so večkrat ugotavljali vsebnost pesticidov v naših vodah.

To feb 02, 2010 5:37 pm
Uporabniški avatar

Se mi zdi, da je ravno obratno. Da je napisal, da se pesticidi vežejo na vlaknine in da je sok čist.

To feb 02, 2010 5:56 pm
Uporabniški avatar

Aja, sem se zatipkal. Ja, da se pesticidi vežejo na vlaknine. Ampak moj drugi stavek ne zgubi pomena - če se pesticidi vežejo na vlaknine, potem tudi voda ne bi smela vsebovati pesticidov, ker nima vlaknin. Poročila slovenskih raziskav kažejo drugače, voda vsebuje tako pesticide kot elemente težkih kovin.

To feb 02, 2010 6:11 pm

Loti je napisal/-a:
Hvala sadje.

Imela pa bi še eno vprašanje. Ker me bo ta teden pot zanesla tudi v center, me zanima kje je bio na tržnici v centru?
Morda sem smešna z vprašanji, ampak tako zelo, zelo redko kupujem na tržnici, da pojma nimam :roll:

V centru imaš bio tržnico vsako soboto dopoldne, na strani pred cerkvijo. Posamezni prodajalci so sicer tudi ob sredah in petkih tam, ampak to drži bolj spomladi/poleti, zdaj se nobenmu ne da zmrzovat tam :D

To feb 02, 2010 8:12 pm
Uporabniški avatar

Blues, pri vodi podtalnici je situacija drugačna kot pri soku iz sadja in zelenjave. Če mečeš kemijo po njivi, gre nekaj tega skozi zemljo in konča v podtalnici. V sadju in zelenjavi se dogajajo drugačni procesi.

To feb 02, 2010 8:59 pm
Uporabniški avatar

Ne razumem, kako je situacija drugačna. Če naj bi držala trditev, da se pesticidi vežejo na vlaknine, potem jih voda ne bi smela vsebovati, ker nima vlaknin. Če torej voda vsebuje pesticide, trditev da se pesticidi vežejo samo na vlaknine ne drži. Bolj poenostavit ne morem. Poleg tega (sadna) drevesa in zelenjava črpajo vodo tudi iz podtalnice.

Saj je lepo verjeti to kar je rekel Walker, ampak tega ni podkrepil z ničemer, je verjetno podal samo svoje mnenje. Jaz sem raje na svojem domačem sadju in zelenjavi in tako ne rabim skrbeti zaradi škropiv in pesticidov.

To feb 02, 2010 11:36 pm
Uporabniški avatar

Kraj: Ruše
Zanima me, če morda kdo ve, kje se da v MB kupiti esenski kruh.
Hvala za informacije.

Ne feb 07, 2010 5:51 pm
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 14 prispevkov ] 

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za: